Current track

Title

Artist

Current show

Clubul de seara

21:00 24:00

Current show

Clubul de seara

21:00 24:00

Background

Pagina de istorie: Cum a luat statul bunurile bisericești, dând în schimb… salarii pentru preoți

Written by on 11 March 2020

Mănăstirea Cotroceni și moșia ei din București, gravură din 1860 Image source: Wikipedia

Mănăstirea Cotroceni și moșia ei din București, gravură din 1860
Image source: Wikipedia

În data de 17 decembrie 1863, domnitorul Alexandru Ioan I Cuza promulga legea referitoare la secularizarea averilor mănăstirești. Prin intermediul acestei legi, statul român își recăpăta controlul asupra unei părți importante din avuția națională. Legea își produce efectele și azi, atât în țară, cât și în străinătate.

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, averile mănăstirești erau uriașe. Mănăstirile ortodoxe din Moldova și Țara Românească stăpâneau un sfert din pământul arabil din Principatele Unite. De asemenea, ele aveau un număr impresionant de sclavi: robi de origine romă sau tătărească. Multe dintre pământuri și sate întregi cu sclavi fuseseră dăruite Bisericii Ortodoxe de către domnitori sau boieri.

Mănăstirile fuseseră puse sub ascultarea unor patriarhii, mitropolii sau mănăstiri din Orient sau din Balcani, teritorii amenințate cu islamizarea. În intenția ctitorilor lor, aceste mănăstiri ar fi trebuit să ofere o parte din veniturile lor așezămintelor ecleziastice din Imperiul Otoman, pentru a le ajuta pe acestea să supraviețuiască. Însă, treptat, aceste mănăstiri au abandonat orice rol social sau cultural în comunitățile din Moldova sau Țara Românească și au devenit doar surse de venit pentru unitățile de cult din Imperiul Otoman.

În fiecare an, aproximativ 7 milioane de franci plecau în străinătate, fără nici un beneficiu pentru principatele românești. Această stare a lucrurilor îi nemulțumea profund pe intelectualii români. De aceea, ei au încercat să schimbe lucrurile. Prin Regulamentele Organice, mănăstirile erau obligate să plătească administrației din Moldova și din Țara Românească un impozit egal cu un sfert din veniturile realizate. Însă mănăstirile au refuzat să plătească sumele cuvenite.

În aceste condiții, dezideratul secularizării averilor mănăstirești a fost promovat atât în programele revoluționare de la 1848, cât și în programele Adunărilor ad-hoc din 1857. După alegerea lui Alexandru Ioan I Cuza ca domnitor al Principatelor Române Unite, Imperiul Otoman a decis să scutească mănăstirile ortodoxe de plata impozitelor și taxelor către administrația statului român. Domnitorul a refuzat să accepte această știrbire a drepturilor sale și a decis sechestrarea veniturilor mănăstirești.

Guvernul român a început negocieri anevoioase pentru a obține acordul Patriarhiei Constantinopolelui în vederea secularizării bunurilor mănăstirești. Mai întâi, patriarhului Sofronie al III-lea i-a fost oferită o despăgubire de 30 de milioane de franci, dar acesta a refuzat-o. În aceste condiții, Guvernul a decis să secularizeze averile a 75 de mănăstiri, care dețineau 25 la sută din suprafața arabilă a țării.

Prim-ministrul Mihail Kogălniceanu a făcut o nouă ofertă: despăgubiri în valoare de 82 de milioane de franci, din care statul urma să rețină 31 de milioane, care era contravaloarea datoriilor mănăstirilor către buget. Și această ofertă a fost refuzată.

În perioada domniei lui Carol I, Guvernul român a declarat închisă problema averilor mănăstirești. În schimbul moșiilor confiscate și al sclavilor eliberați, statul român și-a asumat obligația de a plăti salarii clerului, obligație aflată în vigoare și azi. O altă consecință este faptul că Biserica Ortodoxă Română a rămas, până azi, fără dreptul de a avea o mănăstire proprie pe Muntele Athos. Cele două așezăminte monahale românești de acolo au doar rangul de schituri, fără autonomia de care se bucură mănăstirile.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

ASCULTA PAGINA DE ISTORIE
ASCULTA COOL FM XTRA

Asculta online CooL FM Xtra / Descarca gratuit aplicatia CooL FM Xtra pentru Android sau aplicatia CooL FM Xtra pentru iOS