Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Marina Abramovic. Experiment care arată cât de repede o persoană poate ajunge să te rănească în circumstanţe favorabile.

Written by on 14 April 2019

Experiment care arată cât de repede o persoană poate ajunge să te rănească în circumstanţe favorabile.

Experiment care arată cât de repede o persoană poate ajunge să te rănească în circumstanţe favorabile.

Aceasta este Marina Abramovic, un artist de interpretare sârb, scriitor și director de artă dar și producător. Lucrările sale explorează arta corporală, arta de anduranță și arta feministă, relația dintre interpret și audiență, limitele corpului și posibilitățile minții.

Fiind activă de peste patru decenii, Abramovic se referă la ea însăși ca “bunica artei performanței”. Ea a pionierat o nouă noțiune de identitate prin participarea observatorilor, concentrandu-se pe “confruntarea cu durerea, sangele si limitele fizice ale corpului”.

Într-una din lucrările ei a rămas nemișcată timp de 6 ore şi a spus că nu se va mişca indiferent de ceea ce i-ar face publicul. Pe o masă erau dispuse 72 de obiecte, unele de plăcere, altele de distrugere… erau flori, pene, parfumuri, fotografii, un cuțit și chiar o armă de foc. I-a invitat pe oameni să folosească obiectele pe care le-au preferat, aşa cum au vrut.

Abramovic a spus:

” În primul rând au fost paşnici și timizi, dar apoi au devenit repede violenți! Ceea ce am învăţat este că, dacă laşi decizia în faţa publicului, te pot ucide. M-am simțit într-adevăr violată, mi-au tăiat hainele, plantat spini în burta mea, un om mi-a pus arma la cap și altul a trebuit să o ia din mâinile sale. Au creat o atmosferă de agresiune. După 6 ore m-am ridicat şi am început să mă plimb prin public. Oamenii au plecat, nu s-au putut uita la faţa mea.”

Această performanţă arată ceva teribil despre umanitate, arată cât de repede o persoană poate ajunge să te rănească în circumstanţe favorabile.
Arată că este uşor a dezumaniza o persoană care nu se luptă.
Majoritatea oamenilor, aparent normali, nu vor avea conştiinţă de cruzimea provocată de alţi câţiva indivizi, de asemenea, consideraţi normali.

ASCULTA COOL FM XTRA

Asculta online CooL FM Xtra / Descarca gratuit aplicatia CooL FM Xtra pentru Android sau aplicatia CooL FM Xtra pentru iOS