Current track

Title

Artist

Current show

Clubul de seara

21:00 24:00

Current show

Clubul de seara

21:00 24:00

Background

Coronavirusul va falimenta foarte multe persoane decât le va ucide – și aceasta este adevărata urgență globală

Written by on 16 March 2020

Pericolul economic creat de Coronavirus este exponențial mai mare decât riscurile aduse sănătatii publicului. Dacă virusul ne va afecta în mod direct viața,

Pericolul economic creat de Coronavirus este exponențial mai mare decât riscurile aduse sănătatii publicului. Dacă virusul ne va afecta în mod direct viața, aceasta va fi cel mai probabil din cauza faptului că mulți dintre noi vom fi nevoiți, ori obligați să oprim la un moment dat orice fel de activitate legată de muncă, fie prin a nu merge la muncă, forțând astfel angajatorul să ne concedieze, ori, dacă avem propria firma să ne bage afacerea în faliment.

Trilioanele de dolari disparute ca din senin de pe piețele financiare din această săptămână vor fi doar începutul, dacă guvernele noastre nu vor lua atitudine.

La nivel mondial, Covid-19 a ucis câteva mii de oameni până în prezent și, poate va mai continua să ucidă alte câteva mii, ceea ce nu îmi doresc să se întâmple. Dar cel mai grav este că va stăpâni economic alte câteva milioane, mai ales că epidemia a format o furtună perfectă, cu prăbușiri pe piața bursieră, un război petrolier între Rusia și Arabia Saudită și repercusiuni reale în Siria într-o altă criză de potențiali migranți.

S-ar putea să privim cu alți ochi coronavirusul în momentul în care firele care țin împreună economia globală se vor rupe definitiv; iar startup-urile și întreprinderile în creștere precum a mea și a multor alți antreprenori ar putea sfârși prin a plăti prețul.

La fel de important ca și combaterea virusului – dacă nu mai important – pentru a stopa pericolul economic, este “vaccinarea” economiilor personale împotriva “pandemiei de panică” care se stabilește în mod instant în fiecare țară. Putem vedea cum țari puternice și mai putin puternice declara stare de urgenta, carantină, limitarea unor drepturi și libertăți fundamentale, interzicerea liberei circulații, etc. Însă, suferința umană poate apărea sub mai multe forme, sub formă de frustrare, de boală și/sau de moarte. Dar, totodată se poate întâmpla și neprevăzutul, spre exemplu, după cum bine știm foarte multe situații de acest gen, unii nu vom putea să ne plătim facturile, alti vom pierde casa, iar alți vor pierde totul, chiar si speranța. Si, deci, clar, ipotetic vorbind, mulți dintre cei care au scapat virusului, dar și-au pierdut speranța, vor ajunge să apeleze la suicid din cauza situației in care au ajuns. Dumnezeu ferească de astfel de situații!

Întreprinderile mici se luptă în special când lanțurile de aprovizionare se usucă, lăsându-le fără produse sau materiale esențiale, materii prime. În China, spre exemplu, închiderea fabricilor a dus la un nivel scăzut al indexului de achiziții. China este cel mai mare exportator din lume și este responsabil pentru o treime din producția globală, așa că problema Chinei este problema tuturor – chiar în mijlocul unui război comercial dintre Casa Albă și Beijing.

Pe langa toate acestea este și mai îngrijorător faptul că guvernele continuă să vadă această situație mai mult ca pe o criză de sănătate, și nu ca pe una economică. Din perspectiva mea este clar că economiștii trebuie să fie mai grăitori, să preia stânca ce a fost pusă în mainile medicilor, înainte de a se răspândi adevărata pandemie, cea economică.

Miza, de data aceasta, este mult mai mare, deoarece pare să existe un efort foarte bine coordonat în a răni multe dintre statele occidentale din punct de vedere economic și pentru a-i ține departe de politicile comerciale agresive pe care Trump le-a adoptat cu atât de mult entuziasm.

Deși China a suportat costurile economice și umane ale virusului, mulți din Beijing vor vedea o linie de argint în slăbirea economiei americane și o distragere de la războaiele comerciale ale lui Trump, care păreau să crească fără niciun sfârșit la orizont.

Aproape perfect sincronizat cu coronavirusul a izbucnit un război petrolier între Rusia și Arabia Saudita. Pe termen scurt, atât Moscova, cât și Riyadh își pot permite scăderea peste noapte de 30% a prețului petrolului. În schimb, afacerea americană cu gaze de șist nu poate: Procesul mai scump de fracking înseamnă că o mare parte a sectorului petrolier din SUA nu va exista pur și simplu dacă prețurile petrolului vor rămâne la valori minime istorice, ceea ce duce la închideri, pierderi de locuri de muncă și poate chiar recesiuni la nivel de stat.

Președintele american Donald Trump a impus reduceri de impozit pe salarii întârziate și ajutor pentru lucrătorii pe oră – măsuri care vor ajuta atât angajatorii cât și angajații să supraviețuiască. În Marea Britanie, cancelarul Rishi Sunak a prezentat Vineri, 13 Martie 2020, un „Buget pentru Coronavirus”.

Este vorba despre mult mai mult decât coronavirus, prețul petrolului sau chiar economia globală. Este vorba despre echilibrul de putere dintre Est și Vest. Epicentrul acestui fapt a fost, în ultimii 10 ani, Siria. După un deceniu de conflicte pe teren “face-off”, pare să fi escaladat acum de la războiul proxy la conflictul economic.

"<yoastmark

Superputerile emergente ale Rusiei și Chinei au fost martorii a ceea ce mulți au văzut ca o irelevanță americană în Siria. Și acum încearcă să-și cimenteze viziunea asupra unei lumi cu adevărat multi-polare. În loc să permită Arabiei Saudite, aliatului american, să conducă piețele petroliere prin cartelul OPEC, Rusia și China doresc să reformeze piețele globale – și soldurile de energie – în avantajul lor.

Pentru a supraviețui acestor schimburi dar și pentru a preveni pericolul economic, SUA, Marea Britanie și alții vor trebui să protejeze viitorul afacerilor lor, mari și mici și să caute oportunități de a beneficia de noua ordine mondială economică, nu de a o nega. Ignorarea acestor modificări va fi și mai dăunătoare decât orice pandemie de gripă iar pericolul economic este eminent dacă guvernele noastre nu vor lua atitudine cat mai curând posibil!

Sursa: Independent UK

ASCULTA COOL FM XTRA

Asculta online CooL FM Xtra / Descarca gratuit aplicatia CooL FM Xtra pentru Android sau aplicatia CooL FM Xtra pentru iOS