Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Blocarea țărilor din cauza coronavirusului poate salva mai multe vieți prin prevenirea poluării decât prin prevenirea infecției

Written by on 17 March 2020

Blocarea globală inspirată de coronavirus, COVID-19, a închis fabricile și a redus călătoriile, reducând poluarea letală, inclusiv gazele cu efect de seră.

Așa arată o stradă goală, văzută la Beijing în Februarie 2020. Efortul Chinei de a ține piept coronavirusului mortal a închis fabricile și a ținut milioane de muncitori și consumatori acasă – și asta a redus poluarea mortală a aerului. (Foto de GREG BAKER / AFP prin Getty Images) AFP VIA GETTY IMAGES

Blocarea globală inspirată de noul coronavirus, COVID-19, a închis fabricile și a redus călătoriile, reducând poluarea letală, inclusiv gazele cu efect de seră care încălzesc climatul.

Aceasta blocare (n.r. inchidere) poate salva mai multe vieți prin reducerea poluării decât să ne amenințe viața virusul însuși,

a declarat François Gemenne, directorul Observatorului Hugo, care studiază interacțiunile dintre schimbările de mediu, migrația umană și politică.

„Destul de ciudat, cred că numărul mortilor coronavirusului la sfârșitul zilei ar putea fi pozitiv, dacă luăm în considerare decesele cauzate de poluarea atmosferică”, a spus Gemenne, citând, de exemplu, cele 48.000 de persoane care mor anual în Franța din cauza poluarea atmosferică și cele mai mult de un milion din China.

Oamenii de știință estimează cifra de decese a SUA în urma poluării aerului la peste 100.000 pe an, iar Organizația Mondială a Sănătății estimează numărul global la 7 milioane.

Moartea la nivel global al unei pandemii neconținute rămâne în mare parte o problemă de prezumție. Cele mai dramatice proiecții care au fost lansate – prea grăbit pentru a fi revizuite de la egal la egal – au determinat decesul global al unei pandemii necontrolate în milioane – total, nu anual. Cele mai credibile estimări sunt mult mai puține. Unii experți au comparat-o cu focarul de gripă din 1957 care a ucis puțin peste un milion. Desigur, un număr de focar ar fi mult mai mic.

Reducerile poluării aerului și încălzirea globală ar putea salva mai multe vieți.

„Mai mult decât probabil, numărul de vieți care ar fi cruțate din cauza acestor măsuri de închidere ar fi mai mare decât numărul de vieți care ar fi pierdute din cauza pandemiei”, a spus Gemenne într-o apariție în cadrul dezbaterii din Franța 24.

Discordanța în modul în care reacționăm la aceste amenințări divergente ar trebui să ne dea o pauză, a spus Gemenne, pentru a considera de ce răspundem atât de puternic unuia cu mai puțin letalitate și atât de slab la unul cu mai mulți.

„Sunt vremuri destul de fascinante. Ceea ce mă surprinde cel mai mult este faptul că măsurile pe care suntem gata să le luăm pentru a face față acestui coronavirus sunt mult mai severe decât măsurile pe care am fi gata să le luăm pentru a face față schimbărilor climatice sau poluării atmosferice ”, a spus Gemenne.

„Cred că este ceva care ar trebui să ne pună la îndoială: de ce ne este mult mai frică de coronavirus decât de schimbările climatice sau de poluarea atmosferică sau de alte tipuri de amenințări. Ce este atât de special cu coronavirusul încât suntem gata să punem întreaga lume în blocare din cauza asta? ”

Corecție: Această poveste a raportat inițial că numărul anual de decese cauzate de poluarea aerului în Franța este de 84.000. Cifra corectă este de 48.000.

ASCULTA COOL FM XTRA

Asculta online CooL FM Xtra / Descarca gratuit aplicatia CooL FM Xtra pentru Android sau aplicatia CooL FM Xtra pentru iOS